۱۳ دی ۱۳۹۰، ۸:۳۲

گزارش خبری/

خشکسالی؛ چالش روستاییان کرمان/ سونامی خاموش در کویر می تازد

خشکسالی؛ چالش روستاییان کرمان/ سونامی خاموش در کویر می تازد

کرمان - خبرگزاری مهر: در حالی استان کرمان سالهای سال از مشکل کم آبی و بی آبی رنج می برد که پس از گذشت 15 سال واژه خشکسالی در این استان به نخستین چالش مردم و مسئولان تبدیل شده است و حل آن به تدبیر ویژه نیازمند است.

به گزارش خبرنگار مهر، 15 سال است که خشکسالی بر سر حیات در پهناورترین استان کشور سایه انداخته است آن هم در شرایطی که کشاورزی جنوب کرمان یکی از مهمترین قطبهای تولید در کشور است؛ دود کم آبی بیشتر هم به چشم روستاییانی می رود که اقتصادشان بر پایه کشاورزی است.

به جز تشنگی مزارع و باغات، روستاییان کرمانی، در تامین آب آشامیدنی خود نیز واقعا دچار مشکل هستند؛ هم اکنون 624 روستای بالای 20 خانوار در استان فاقد آب آشامیدنی سالم هستند و عدم انجام اقدامات جدی در حل این مشکل موجب شده که در شاخصهای مربوط به این حوزه، کرمان از میانگین کشوری بسیار عقب تر باشد.

در مجموع روستاهای استان کرمان هزار و 200 روستا به وسیله تانکر آبرسانی می شوند و کمبود آب موجب افزایش مهاجرت به شهرها و خشک شدن مزارع و باغها شده است.

این رویه همچنین موجب خالی شدن برخی روستاها از سکنه و در مقابل افزایش حاشیه نشینی در شهرها شده است.

در همین حال، سید مهدی هاشمی ثمره، مشاور وزیر نیرو و مدیر عامل شرکت مهندسی آب و فاضلاب کشور از این وضعیتی که در کرمان هست گلایه کرد.

شاخص بهره وری آب در کرمان 10 درصد کمتر از کشور

وی با بیان اینکه در حوزه آب، شاخص بهره وری بخش روستایی در استان کرمان 65 است گفت: این در حالی است که در کشور این شاخص 75 درصد بوده و این نشان می دهد که استان کرمان 10 درصد از میانگین کشوری عقبتر است.

وی ادامه داد: کرمان استان پهناوری است که سالهای متمادی با خشکسالی و کمبود بارندگی روبرو شده که باید تدبیر کنیم و با برنامه ریزی صحیح و مدیریت درست این شرایط را کنترل کنیم.

نیاز جدی به اعمال مدیریت صحیح

وی گفت: کرمان شش هزار  روستا دارد که آبرسانی به این مجموعه کار بسیار سختی است اما شدنی است و نیاز به اعمال مدیریت صحیح دارد تا با همین منابع محدود آبی حداقل نیاز مردم را در تامین آب شرب و بهداشت برطرف کنیم.

ثمره هاشمی با بیان اینکه امسال دولت بخش آب روستایی را مورد حمایت جدی قرار داده، ادامه داد: به نظر من در طول سالهای اخیر، از لحاظ اعتبارات آب روستایی سال 90 استثنایی ترین دوره بوده است.

وی گفت: از محل مازاد درآمد نفت 500 میلیون دلار برای آبرسانی به روستاهای فاقد آب منظور شد که از این میزان 500 میلیارد تومان به آب روستایی اختصاص یافت.

مشاور وزیر نیرو ادامه داد: از این مبلغ هم 350 میلیارد تومان به حساب وزارت نیرو واریز شده که 24 میلیارد تومان آن را به آب و فاضلاب روستایی استان کرمان اختصاص داده ایم.

وی اظهار داشت: از محل ماده 180 هم که مربوط به توسعه روستاها است، دولت 50 درصد را به آب تخصیص داد.

ثمره هاشمی افزود: از مجموع 720 میلیارد تومان 360 میلیارد تومان را برای آب منظور کردیم که از این میزان 29 میلیارد تومان به کرمان اختصاص یافت.

عدم اختصاص اعتبارات خشکسالی به بخش آب

وی در ادامه از عدم توجه جدی مسئولان استان کرمان به بخش آب در این منطقه سخن به میان آورد و بیان داشت: با آمارهای که من از استان دارم مشخص است که در توزیع اعتبارات خشکسالی در کرمان به آب خیلی توجه نشده علیرغم اینکه دولت تاکید کرده که 60 درصد آن باید به این بخش اختصاص یابد.

وی تصریح کرد: از 34 میلیارد تومانی که به استان اختصاص یافته 7 تا 8 میلیارد تومان بیشتر به آب و فاضلاب روستایی اختصاص نیافته است.

مدیر عامل شرکت مهندسی آب و فاضلاب کشور با بیان اینکه آب نیاز اولیه همه انسانهاست که باید اولویت اصلی به آن داده شود، بیان داشت: در کرمان مسایل و مشکلات زیادی در تامین آب به خصوص در روستاها داریم.

ثمره هاشمی افزود: در بخش دوم اعتبارات خشکسالی که به وزارت نیرو داده شده اعتبارات خیلی خوبی برای آبرسانی کرمان در نظر گرفته ایم.

اقدام جدی در کرمان انجام نمی شود

وی با بیان اینکه این استان در تامین آب خیلی مشکل دارد اظهار داشت: ما باید مطابق با اولویتها و واقعیتها کار کنیم.

مدیر عامل شرکت مهندسی آب و فاضلاب کشور ادامه داد: هر هفته گزارشی از وضعیت آبرسانی در کشور را داریم که در این گزارش همیشه چند شهر از استان کرمان وجود دارد اما هیچ وقت هم این شهرها از این گزارشها حذف نمی شود چون اقدام جدی برای حل مشکل این مناطق انجام نمی شود.

ثمره هاشمی بیان داشت: این در حالی است که در اعتبارات بخش دوم خشکسالی تا جایی که مقدور بود به خاطر مشکلاتی که در استان کرمان هست، اعتبار اختصاص داده ایم.

در احداث شبکه فاضلاب هم کرمان عقب است

وی با بیان اینکه در بخش فاضلاب هم در کرمان عقب ماندگی جدی داریم، افزود: شاخص میانگین کشوری در برخورداری از شبکه فاضلاب 35 درصد بوده که این شاخص در کرمان حدود 4 درصد است، آن هم در شرایطی که در برخی استانها از جمله کردستان این شاخص 100 درصد است.

مشاور وزیر نیرو و مدیر عامل شرکت مهندسی آب و فاضلاب کشور ادامه داد: در تهران تا دو سال قبل این شاخص 22 درصد بود که تا پایان امسال به 50 درصد می رسد؛ اعتبار دولتی هم به این استان داده نشده و مسئولان برای حل مشکلات خود تامین منابع کرده اند.

مسئولان دنبال تامین منابع باشند

وی تصریح کرد: باید مدیران کرمان هم دنبال تامین منابع باشند، شرکتهای آب و فاضلاب روستایی امسال چند برابر شهری اعتبار دارند اما اینها کافی نیست و مسئولان باید از طریق وام های بانکهای توسعه ای، فروش اموال مازاد و سرمایه گذاری بخش خصوصی تامین اعتبار کنند.

ثمره هاشمی گفت: بودجه وزارت نیرو در سال 5 تا 6 هزار میلیارد تومان است در حالی که 70 هزار میلیارد تومان پروژه دارد و این نشان می دهد که مدیران این بخش باید به دنبال تامین اعتبار از سایر منابع باشند.

وی افزود: من همواره اعلام کرده ام که مدیران شرکتها در استانهاهر مجوزی را برای فروش اموال خود بیاورند با چشم بسته آن را امضا می کنم.

وی تصریح کرد: باید حرکت جدی و فعالیت مضاعفی در این زمینه صورت بگیرد تا شاخصهای آب و فاضلاب را در استان افزایش دهم.

ثمره هاشمی تصریح کرد: در صورت برنامه ریزی صحیح و اقدام جدی ظرف مدت دو سال کرمان می تواند به میانگین کشوری برسد.

هدررفت40 درصدی آب پسندیده نیست

وی بر دقت در اجرا و نظارت مستمر بر پروژه ها هم تاکید کرد و بیان داشت: امسال 50 تا 60 میلیارد تومان هم به فاضلاب روستایی کرمان پول داده ایم که باید پروژه های اولویت دار اجرا و البته به هیچ وجه هم کیفیت کار فدای مسایل دیگر نشود.

ثمره هاشمی از وضعیت  هدر رفت آب از شبکه انتقال و توزیع آب روستایی در کرمان هم ابراز نگرانی کرد و بیان داشت: سالانه 70 میلیون مترمکعب مصرف آب روستاییان کرمان است در حالی که 40 درصد آب تولید شده هدر می رود.

وی گفت: در روستاهایی که با سلام و صلوات و نذر و نذورات آب تامین می شود هدررفت 40 درصدی به هیچ وجه پسندیده و معقول نیست.

این مسئول ادامه داد: در شهرهای کرمان هم یک سوم آب تولید شده هدر می رود که باید با جدیت این مسئله پیگیری شود.

وی اظهار داشت: وضعیت برخی از روستاها واقعا ناراحت کننده است که ضرورت دارد مسئولان در حل مشکلات این مناطق تلاش جدی به کار گیرند.

کد خبر 1497372

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha